До две седмици става ясно касират ли изборите за съветници в Петрич
До две седмици става ясно касират ли изборите за съветници в Петрич / netinfo

До две седмици Върховен административен съд излиза с решение по делото за касиране на изборите за съветници в община Петрич, съобщи за Дарик Тома Гунчев, адвокат на жалбоподателите.

Делото за оспорване на резултатите на Общинската избирателна комисия в Петрич е за втори път във ВАС. В началото на януари то бе върнато за повторно разглеждане в Административен съд – Благоевград заради пропуснати процесуални нередности от пиринския магистрат Серафимка Мадолева.

Благоевградските магистрати отново отказаха да касират вота за местна власт, след което седем политически формации в южния град обжалваха решението пред нов състав във ВАС.

На днешното съдебно заседание по делото прокурорът от ВКП Марио Димитров пледира жалбата да бъде отхвърлена като неоснователна, коментира адвокат Гунчев.

Съдия в тричленния състав на ВАС е и бившият административен съдия в Благоевград Емилия Кабурова.

Според Тома Гунчев и останалите партийни лидери в Петричко вотът, проведен през октомври миналата година, е бил тотално опорочен, членове на ОИК са съставили протоколи с неверно съдържание, за което вече е сезиран главният прокурор Борис Велчев.

За не толкова драстични закононарушения на изборния процес върховните магистрати касираха вота в Сандански. Надявам се този път съдът да излезе с честно и обективно решение, заяви още Гунчев.