До 8 години затвор грозят непълнолетния Борислав, убил 12-годишно момче
До 8 години затвор грозят непълнолетния Борислав, убил 12-годишно момче / снимка: Sofia Photo Agency, архив
До осем години затвор грозят непълнолетен за убийство на 12-годишно момче
59013
До осем години затвор грозят непълнолетен за убийство на 12-годишно момче
Бабата и сестрата на Борислав за момчето
Прокурор Йотова
  • До осем години затвор грозят непълнолетен за убийство на 12-годишно момче
  • Бабата и сестрата на Борислав за момчето
  • Прокурор Йотова

До 8 години лишаване от свобода грози 17-годишния Борислав Богданов за убийството на Цветан Цанов. Това стана ясно след заседанието на Софийски градски съд. Това е максималното наказание за непълнолетни. Делото се гледа по съкратено съдебно следствие. Борислав признава вината си за това, че през лятото на миналата година е наръгал 90 пъти с нож 12-годишния Цветан, и затова се приспада една трета от максималното наказание. Защитниците на Богданов изтъкват, че той е непълнолетен и, въпреки обществения интерес, делото трябва да бъде засекретено. Борислав вероятно ще изтърпи наказанието си в поправителен дом, докато стане пълнолетен. Присъдата ще бъде произнесена следобед.

Прокурорът по делото Детелина Йотова поиска 12 години лишаване от свобода за Борислав. Тя обясни, че психиатричната експертиза показва, че той е бил вменяем.

Родителите на Цветан предявиха граждански иск срещу Борислав от 500 хиляди лева за претърпени неимуществени вреди.

Бабата на Борислав Анна твърди, че той е добро момче и в никакъв случай не е убиец. чуйте какво казаха за Борислав баба му и сестра му.

12-годишният Цветан беше убит от 16-годишния Борислав Богданов в столицата на 23 август 2011 г. Мотивът за престъплението е стрък марихуана. На 20 септември 2012 г. младежът бе пуснат от следствения арест, защото е непълнолетен и вече е изтекъл законовият срок от една година, в която обвиняем може да бъде държан зад решетките, без да е стартирал съдебен процес срещу него.

Преди месец родителите на Цветан изпратиха отворено писмо до 21 институции, заради това, че Борислав е на свобода. Момчето живее на 200 метра от близките на жертвата си. Семейство Цанови, които основаха фондация на името на убития си син, са притеснени и за другите си две деца.