Димитър Токушев определя акцията на студентите като политическа
Димитър Токушев определя акцията на студентите като политическа / снимка: БГНЕС, архив

Народното събрание е потърсило комфорта си и прехвърлило към Конституционния съд да реши казуса с депутатските права на Делян Пеевски от ДПС след отмяната решението му да застане на шефския пост в ДАНС и по този начин депутатите са си „измили ръцете”. Такава позиция изрази председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, цитиран от в."Преса" с коментар по повод решението на съда, довело до стачката на студентите и цялостно блокиране на сградата на Софийския университет.

Той определи акцията като политически акт и заяви, че като съдия не може да прави политически оценки. „Мога да ви кажа само следното. 7 години съм в Конституционния съд и по нито един казус политическа личност или организация е правила опит да ми въздейства. Но от през последните дни КС се намира под натиск и най-вече председателят му“, каза Токушев.

На въпрос какво би отговорил на студентите, той каза: „Кажете ми какво ме питат и какво да им отговоря? Казусът „Пеевски“ е решен. Той публично е оповестен на сайта на Конституционния съд”, заяви професорът.