Димитър Стоянов: За мен това е много положителен доклад
Димитър Стоянов: За мен това е много положителен доклад / снимка: БГНЕС, архив

Това е първият доклад на Европейската комисия, в който се отчита ясна и твърда политическа воля на България за промяна и решаване на проблемите, коментира евродепутатът от „Атака" Димитър Стоянов. За мен това е много положителен доклад, заяви Стоянов.

„Забелязва се, че в България се случва нещо ново, има желание да се работи срещу корупцията, борбата с организираната престъпност, както и по всички въпроси, по които Европейската комисия има забележки", отбеляза той. "В критичната част на доклада са посочени слабости, които са вътрешна част от съдебната система - например неефективност на дадени магистрати и на прокурори. Тези проблеми в момента на практика не могат да бъдат разрешени толкова лесно и бързо, за тях са необходими значителни промени", каза още Стоянов пред БТА. „Прави впечатление обаче, че в доклада е отразено, че правителството подготвя такива законодателни промени и изразява надежда, че те ще бъдат приети, т.е. комисията установява, че има развитие и се работи дори по отправените в момента критики", посочи Стоянов.

Стоянов отбеляза, че България е поставена на значително по-висока позиция от Румъния, защото румънският доклад е изключително критичен. Според него това говори за обективна политика от страна на Европейската комисия и за това, че България има сериозен напредък. "Само за една година имаме радикална промяна на ситуацията, защото тогава критиките срещу България бяха доста остри, а докладът за Румъния - доста мек", припомни той.