Димитров: Уволнението на Дянков е добър знак, трябва спешен социален пакет от мерки
Димитров: Уволнението на Дянков е добър знак, трябва спешен социален пакет от мерки / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изваждането на Дянков от кабинета е добър знак, но той трябва да бъде подкрепен от нова политика, която да бъде ориентирана към стимули за бизнеса, стимули за малките и средни предприятия за сметка на бюджета, за сметка на допълнителни средства и програми, които България може да си позволи. Тази позиция изрази пред Дарик президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Има възможности нова политика да ориентира допълнително ресурси, да си плащат държавата и общините поръчките на бизнеса, тоест това да плаща заплатите на хората, да ги увеличава и да генерира нови работни места, каза Димитров. Той допълни, че това е бил и основният спор на синдикатите с досегашния финансов министър, който досега не е бил разрешен.

„За сметка на финансовата стабилност разболяхме бизнеса, разболяхме предприятията, уволнихме хора. А хората, бидейки без работа и без доходи или със замразени доходи, излязоха на улицата и заплашват да пометат цялата държава с основание", каза синдикалният лидер.

Той поиска спешен социален пакет за хората, които издъхват и не могат да си плащат сметките. Според него има начин минималната заплата да бъде вдигната с 20-30 лева от средата на годината, да бъдат компенсират работещите в бюджетните системи с реалната инфлация и в предприятията да бъдат договорени компенсаторни стъпки между синдикати и работодатели след дебат в НСТС. Това може да бъде направено, категоричен е Димитров.

Той отправи апел към премиера спешно да бъде свикан НСТС и в него да бъдат поканени не само синдикати и работодатели, а и на протестиращите срещу цените на енергията.

Цялото интервю с Пламен Димитров чуйте в radio.dariknews.bg