Девет месеца пробация  за гинеколог, искал подкуп за израждане
Девет месеца пробация за гинеколог, искал подкуп за израждане / снимкa: Sofia Photo Agency

Акушер-гинеколог от АГ-отделението на МБАЛ-Пловдив е осъден на девет месеца пробация за взимане на подкуп от 250 лева за израждане. 

За уличаването на лекаря свидетелствала Камелия Илиева, която от януари посещавала частния кабинет на подсъдимия д-р Петър Стефанов в Медицински център „Аврора" за консултации във връзка с бременността й. Терминът й трябвало да бъде на 8 март, но тъй като пет дни по-късно жената все още не получавала родилни болки, 41-годишният доктор й препоръчал да постъпи в болницата в Пловдив. Той й предложил да предизвика контракции чрез медикаменти, за които поискал 50 лева, плюс още 200 лева, за да присъства на раждането. 

Илиева казала, че ще говори с бащата на детето си, тъй като не можели да си позволят такава сума. Разбрали се парите да бъдат дадени след раждането.

След изписването на майката започнало изнудване с болничния лист, който се издава за дните на преносване на плода. Стефанов казал, че няма да й го даде, докато не му заплати обещаната сума. Мъжът на Илиева сигнализирал в полицията.

На 20 март подсъдимият бил подведен, че ще си получи парите, но те били белязани и служителите на реда го задържали.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд.