Депутатите приеха само декларацията на Миков, отхвърлиха тези на ГЕРБ и Атака
Депутатите приеха само декларацията на Миков, отхвърлиха тези на ГЕРБ и Атака / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите приеха само декларацията на Миков, отхвърлиха тези на ГЕРБ и Атака
70482
Депутатите приеха само декларацията на Миков, отхвърлиха тези на ГЕРБ и Атака
  • Депутатите приеха само декларацията на Миков, отхвърлиха тези на ГЕРБ и Атака

Парламентът прие декларация, предложена от председателя на Народното събрание Михаил Миков, в която се осъжда ескалацията на етническото напрежение в страната. Декларации бяха предложени още от „Атака" и ГЕРБ, като в тях се осъждаше и поведението на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, но не бяха приети.

След като в петък депутатите решиха изборната агитация да е само на български език, Хафъзов заяви от трибуната: „Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам - следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия".

На годишнината от обесването на Васил Левски лидерът на ДПС Лютви Местан се позова именно на Апостола, за да призове да не се насажда етническо напрежение: „Ние, с вас, можем да спорим дали е постигнато това равноправие, за което мечтае Апостола. Вие вероятно ще отречете тезата ни, че има какво да се желае, за да бъде изпълнен днес със съдържание заветът на Апостола, но той е разбрал, че няма развитие за нито една страна, която не е осигурила своя етнорелигиозен мир. Апостола е имал силата на духа да каже всичко това в годините на чуждо владичество".

Социалистите и националистите влязоха в спор, но темата не беше етническото напрежение и изказването на Хафъзов, а ситуацията в Украйна.

„Днес и в тези дни има други събития, които са извън нашите граници. Става дума за Украйна - държава, която в момента се намира между извънредно положение и гражданска война. Ние не трябва да допускаме опити за разделение на народ и държава, защото точно такива опити в момента се правят в Украйна и това не е борба за европейска перспектива", каза от парламентарната трибуна Янаки Стоилов от БСП.

В отговор на думите му Магдалена Ташева от „Атака" заяви: „Вашият паралел с Украйна е не просто грешен и издава не само липса на автентична информация, той е и вулгарен. Няма да ни уплашите с Украйна. Към момента в Украйна вече са избити 25 души, половината от тях са сред силите на реда. На Евромайдана в Киев редом до украинското знаме се вее и знамето на сирийската свободна армия и ходят едни забрадени лица".

От ГЕРБ думата взе Вежди Рашидов и сподели наблюденията си: „Много ви моля, не истеризирайте в такъв хубав ден, когато всички ние се покланяме пред един велик българин, който е казал, че сме равни в една държава и да живеем като братя. Смятам, че е по-добре малко да замълчите. Престанете политически да се храните отпред и отзад, и много ви отива. Електоратите са стегнати, спокойно, ще запалите по две килимчета, ще платите на някой, ще стане работата, но държавата няма да стане. Слушам ви, че говорите за етническия мир, страха. Българските турци са добри хора, няма да се получи това, което казвате. Само във вашите глави седи това".

За финал Рашидов разказа следния виц: "Попитали Радио Ереван: Може ли да има гражданска война в България? Оттам отговорили: При тази селяния е абсолютно невъзможно".

След като декларацията им не беше приета, националистите съобщиха, че внасят различни законодателни предложения и ако не бъдат приети, ще преценят дали има смисъл да останат в парламента.

Депутатите приключиха работа по-рано, за да могат да присъстват на поклонението пред Димчо Михалевски.