Депутатите няма да спрат закриването на болниците
Депутатите няма да спрат закриването на болниците / снимкa: Sofia Photo Agency
Депутатите няма да спрат закриването на болниците
26647
Депутатите няма да спрат закриването на болниците
  • Депутатите няма да спрат закриването на болниците

Депутатите отхвърлиха предложение за решение на парламента, с което да се спре закриването на общински болници и да се задължи правителството да представи програма за преструктуриране на болничната помощ. Докато БСП и ДПС нападнаха реформата в здравеопазването, от ГЕРБ призоваха опозицията за подкрепа. Здравният министър Божидар Нанев увери, че не се цели закриването на лечебни заведения. Ето какво още казаха по темата здравният министър Божидар Нанев, Нигяр Джафер от ДПС, Мая Манолова от БСП и Снежана Дукова от ГЕРБ.

„Това, което имаме за цел, е да определим какво представлява една болница, на какви критерии трябва да отговаря, как и по какъв начин да изпълнява своята дейност, така че да може да използва обществения ресурс".

„Стана ясно, че под реформа се разбира физическата ликвидация на лечебни заведения. Силовото налагане на тези решения, командно административният подход, без търсене на обществен и политически консенсус е на път да компрометира самата идея за реформа в болничната помощ".

„Ако министърът на здравеопазванетоще се бори тази година за антиприза най-голям реформатор в държавата, не може това да бъде за сметка на българските граждани".

„И ако вие днес и сега заявявате не като двуликия Янус да заявите: „Да, ние подкрепяме, да ние желаем тази реформа, да ние искаме тя да се случи", защото зная, че вие дълбоко в себе си искате тя да се случи. Застанете, помогнете, защото реформата трябва да се случи днес, сега и веднага. Всяко закъснение оттук нататък е фатално".