Депутатите направиха пореден ремонт на Изборния кодекс на първо четене
Депутатите направиха пореден ремонт на Изборния кодекс на първо четене / БГНЕС
Депутатите направиха пореден ремонт на Изборния кодекс на първо четене
87784
Депутатите направиха пореден ремонт на Изборния кодекс на първо четене
Депутатите направиха пореден ремонт на Изборния кодекс на първо четене
  • Депутатите направиха пореден ремонт на Изборния кодекс на първо четене
  • Депутатите направиха пореден ремонт на Изборния кодекс на първо четене

Депутатите приеха нова порция промени в Изборния кодекс на първо четене. Те засягат основно изборните секции в чужбина и гласуването на сънародниците ни зад граница. Парламентът прие да се разкриват до 35 изборни секции в една държава, а една изборна секция в чужбина може да се отвори при подадено заявление с не по-малко от 60 подписа в него. Тези промени в Изборния кодекс са предложени от ГЕРБ.

Манолова: Депутатите да проявят повече отговорност към българите в чужбина

Общо седем законопроекта на парламентарните групи и независимите депутати разгледаха депутатите в пленарната зала. Сред най-честите предложения за изменения на Изборния кодекс беше гласуването на българите в чужбина. Депутатът от Реформаторския блок Радан Кънев коментира, че българите зад граница трябва да бъдат насърчавани да гласуват.

"Според нас тук става дума за същностен, национален въпрос, който не може да се реши по начина на пазарлъка и на стигането на компромис, смесвайки водата и олиото. Или българският парламент ще възприеме рестриктивна политика към гласуването на българите в чужбина, или ще възприеме политика по насърчаване на гласуването на българите в чужбина. Не е възможно да се провеждат двете политики едновременно", каза Радан Кънев и допълни: "Убедени сме, че българският парламент трябва да заеме позиция и да провежда политика по насърчаване на гласуване на българите в чужбина. Смятаме, че българската национална общност в границите на страната и българите, живеещи в чужбина, трябва да бъде разглеждана като единна национална общност. Това е ключов национален интерес, това е основен въпрос за бъдещето на българската нация. Българската нация в момента живее на различни места, изключително важно е съхраняването й като общност".

Мнозинството променя пак Изборния кодекс за гласуването в чужбина

Ключов беше спортът около гласуването на българите в Турция.
Допълнително масло в огъня добави предложението на ДПС за отпадане на принципа на уседналост, което мнозинството отхвърли.

Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов призова да не се потъпква Конституцията. "Непротивоконституционснователствувайте! Защото имайте предвид, че именно в Турция, колкото и да се опитвате да ограничите правата на информиран избор на нашите братя и сестри български граждани, толкова техният вот ще бъде още по-мощен. Това законодателство е калпаво. По този начин този Изборен кодекс се обезличава", каза Ибрямов.

"Да премахнем принципа за уседналост означава да дадем възможност на ордите, които командва Ердоган, да дойдат в България и да гласуват както си искат и когато си искат. Да въведем майчин език, означава да нарушим Конституцията и да дадем възможност на същия този сатрап, който преди няколко дни се опита да ни вкара в поредния проблем, да се бърка във вътрешните работи на България и да претендира за автономии, федерализации и така нататък", каза съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Изказването му бе прекъснато от парламентарния председател Цецка Цачева, която предупреди по отношение на политически и държавни фигури думите да се мерят.

Депутатите с остри критики към Плевнелиев за решението му да сезира КС

"Как българите напускали", попита реторично Каракачанов и отговори: "Колеги, българите напускат заради Вас, заради целия този грабеж, който се случи и заради цялото това безотговорно и антинационално поведение, което беше практика досега".

Поредните изменения на Изборния кодекс предвиждат още изборни секции да се отварят от ръководителите на дипломатическите ни мисии - консулства и посолства въз основа на териториалното разпределение на българската общност.