Депутатите гласуваха промени в Закона за чужденците
Депутатите гласуваха промени в Закона за чужденците / снимка: Sofia Photo Agency

При петгодишно законно пребиване в България, чужденците ще могат да получат статут на постоянно пребиваване в страната. Това приеха депутатите при окончателното гласуване на промените в Закона за чужденците.

Промените са част от хармонизацията на българското законодателство с евродирективите и са сред основните законодателни инициативи за приемането на България в Шенген.

За да се получи такъв статут, чужденецът ще трябва да докаже, че разполага с достатъчно средства и има здравна застраховка. Разрешението е за срок от пет години и при изтичането му се подновява след представяне на заявление.

Семейството на получилия такъв статут се ползва при облекчен режим, когато кандидатства за разрешение за постоянно пребиваване.

Частично се прилагат и европейските директиви за пребиваване "синя карта на ЕС". Това ще позволи на висококвалифицирани работници, които са гражданите на страни извън европейската общност, да пребивават и да работят на територията на съответната страна заедно с членовете на семействата си.