Депутати от парламентарните групи на "Възраждане" и "БСП за България" излязоха при протестиращите служители от Изпълнителната агенция "Борба с градушките", Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителната агенция по горите, както и служители в "Напоителни системи" и Селскостопанската академия, които по-рано днес се събраха пред един от входовете на Народното събрание.

Заради протеста на КНСБ: Затруднено е движението около парламента

Протестната акция е на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ), с която се настоява за по-справедливо заплащане на работещите в държавния сектор.

БТА

От "Възраждане" и "БСП за България" коментираха, че ще работят за това в бюджета да бъдат осигурени повече средства за заплащането на държавните служители. По-рано тази сутрин протестиращите блокираха за кратко движението в района на парламента, от страната на храм-паметника "Александър Невски".

БТА

Според Диян Николов ("Възраждане") възнагражденията трябва да са такива, че да покрият инфлацията. По думите му не трябва заради стремежа да има 3% дефицит в бюджета да няма предвидено увеличение на заплатите в държавните агенции.

БТА

Предложенията, които правите, ги припознаваме, ще ги защитаваме от трибуната на парламента. Нашият приоритет от много години са доходите на хората, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че БСП настоява и минималната работна заплата от 1 юли да стане 50% от средната за страната.

БТА

По думите на вицепрезидента на КНСБ Тодор Капитанов и други депутати са готови да дойдат при протестиращите и да чуят исканията им. "КНСБ настоява общо за 170 млн. лв., които няма да натоварят по никакъв начин бюджетните разходи, нито фискалната устойчивост", пише в списания с искания на демонстрантите, които бяха раздавани днес на депутатите. Тази седмица проектобюджетът за 2023 г. се очаква да бъде гледан на първо четене в пленарната зала.

БТА

Искаме да бъде компенсирана инфлацията и да бъдат предвидени разходи за работни заплати в държавния бюджет, каза Капитанов. Той добави, че работещите в агенциите, които протестират днес, са огорчени. Според Капитанов сега е моментът социалното напрежение да бъде овладяно от редовното правителството. 

На днешната демонстрация бе донесена и жива кокошка и кошница с яйца. "Ако не искаме да колим златната кокошка на България, нека се погрижим за нея", призова Валентина Васильонова, председател на ФНСЗ.

БТА

На 13 и 14 юли също се очакват протестни акции пред парламента с работещи в Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите, "Пожарната" и др. 
Борислава Бибиновска, БТА