Депутат отрича да е замесен в пускането на лобистки текст в Държавен вестник
Депутат отрича да е замесен в пускането на лобистки текст в Държавен вестник / снимка: БГНЕС
Депутат от ГЕРБ отрича да е замесен в публикуването на лобистки текст в Държавен вестник
30018
Депутат от ГЕРБ отрича да е замесен в публикуването на лобистки текст в Държавен вестник
  • Депутат от ГЕРБ отрича да е замесен в публикуването на лобистки текст в Държавен вестник

Депутатът от ГЕРБ Светлин Танчев, който беше забъркан в скандала с публикуването на лобистки текст в "Държавен вестник", разрешаващ използването на наркотични изображения в рекламите, заяви, че не е лобирал за никоя фирма.

На заседание на комисията, която разследва случая, бяха изслушани служители на Народното събрание. От разказите им станало ясно, че в деня на обнародване на закона Танчев е отишъл при съветника в отдел "Пленарни заседания" Стефан Катев, за да му каже, че има грешка в публикувания текст. След това двамата отишли при шефката на стенограмите Виолета Тасева с листче с текст, който по-късно беше публикуван в "Държавен вестник" и стана повод за обвинения в лобизъм.

Двамата уверили Тасева, че всичко се прави със знанието на председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов. Най-накрая била уведомена шефката на "Държавен вестник" Искра Коева, че трябва да бъде публикуван нов текст от закона.

Самият Лъчезар Иванов беше категоричен, че не е знаел за действията на депутата от ГЕРБ и не е имал участие, тъй като в този период не е бил в страната. Искра Фидосова също отрече да е знаела нещо по въпроса. По думите й, ако има нарушение, трябва да има и санкции.

"Мой сътрудник ми каза, че има разминаване, което трябва да се сведе до ръководството. Не мога да кажа кой е знаел. Говорил съм с г-н Катев, че има разминаване и да се порвери записа", обясни Светлин Танчев.

Според Мая Манолова, която е член на разследващата комисията, някои народни представители са имали очакване да бъде обнародван лобисткият текст и затова, когато не се е появил, са направили проучване къде е текстът.