На тях няма за какво да се извинявам, категоричен беше премиерът
Уважавам изключително много труда на всички земеделци и производители - тези, които произвеждат нашата храна. И съм готов да работя с всеки един от тях, който заедно с правителството иска да разреши проблемите, които са натрупани в сектора от десетки години. Ако някой от тези хора са се засегнали от моите думи - те не са насочени към тях - аз съм готов да се извиня, каза на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков.

Ден по-рано той заяви, че "не преговаря с терористи", а думите му бяха насочени към земеделците, готвещи национални протести и блокади.

Премиерът за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям

Но има други, на които не виждам защо трябва да се извинявам, допълни министър-председателят.

"Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи, дадени през последните години. С парите от ЕС и националния бюджет те си построиха къщи, купиха си яхти и скъпи коли. И голяма част от тези хора сега са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам", категоричен беше Денков. И апелира производителите утре да решат на чия страна ще бъдат.

Ето кои главни пътища и гранични пунктове ще бъдат блокирани утре от протеста на земеделците

Правителственият ръководител беше категоричен, че не стои зад оказван натиск да няма протести, каквито оплаквания има от част от земеделците. „Единствената инструкция към вътрешния министър е МВР да осигури законно преминаване на целия протест. Ако протестът е съгласно законовите норми, няма да има проблем за участниците”, увери Денков.

Всички стоки, които са внос от Украйна ще бъдат по-интензивно преглеждани от БАБХ, увери премиерът. От утре отпада забраната за внос на земеделска продукция от страната, което е и една от причините за недоволството на аграрния сектор.

Той подчерта, че след разговора с украинския премиер е станало ясно, че ние трябва да кажем от кои стоки какви количества ще приемем. “Това е решение, което кабинетът иска да приеме, след обсъждане със съответните браншови организации. Именно за това поканих организациите, за да обясним какъв е смисълът на споразумението и заедно да търсим решение. Те вместо да се отзоват на поканите ни протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха със създаване на блокади, за да създават трудности на останалите граждани“, коментира Денков.

Все пак премиерът уточни, че винаги остава в готовност за подновяване на диалога.