Министър - председателят акад. Николай Денков заяви, че когато един министър е казал, че си тръгва стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми и когато един министър иска да развива една система, естествено е част от тази система да бъдат кадрите, с които ще работи. Коментарът му е по повод конкурси за директорски постове в държавни болници.

По-рано здравният министър Христо Хинков обясни по бТВ, че е спрял конкурси за нови директори на болници под натиск - бил е помолен от премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

"Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора, аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно искат следващият министър с друг мандат и с други възможности да проведе тези конкурси“, каза Хинков.

"Казах на здравния министър дали е подходящо да го направи, не съм му забранил, казах му аргументите, които имам", заяви Денков и допълни, че според него аргументът е ясен и разбираем.

Денков заяви, че по отношение на работата на целия екип, включително и на здравния министър Хинков, е казано "работете по управленската програма". По думите му няма причина да се намалява темпото на работа и гражданите очакват решения, които да бъдат полезни за тях.

Той заяви, че все още не е ясно кой ще заеме мястото на проф. Хинков.

По-късно от пресцентъра на Министерството на здравеопазването разпространиха позиция, в която се посочва, че здравният министър Хинков ясно и точно е заяви, че е провел разговори с премира акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел във връзка с обявените конкурси за директори на лечебни заведения.

И тримата са се обединили около мотива, че провеждането на конкурси в този момент, може да бъде натоварено с негативни внушения за тенденциозни назначения, предвид решението на министъра да освободи поста си по време на предстоящата ротация, допълват от МЗ.

Водени от принципа за пълна прозрачност и равноправност между кандидатите при провеждане на кадровата политика в здравеопазването, е взето решение конкурсите да бъдат преобявявани поетапно с по-дълъг срок за подаване на необходимите документи.

От МЗ подчертават, че те се отнасят до лечебни заведения, чиито настоящи органи на управление, са с изтичащи мандати.