/ БГНЕС
Ще направим специално социологическо проучване за това къде и какви са проблемите в учебните програми по общообразователните предмети. Ще направим и отделно допитване с ученическите съвети и с Държавната агенция за закрила на детето. В прегледа на учебниците ще участват и представители на социалните партньори, каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на заседанието на парламентарната комисия по образованието и науката в отговор на актуален въпрос от "Продължаваме Промяната" за експертите и учителите, включени в прегледа на учебните програми и на учебниците.

Ще започнем с прегледа на учебните програми, защото трябва да изчистим кои от тях приемаме за достатъчно добри и кои имат нужда от промяна, обясни образователният министър. Целта е да знаем след това, когато се преглеждат учебниците, как, ако има проблеми в програмите, са пренесени и в учебниците. Това ще отнеме време, отбеляза министър Денков. Нашият план е до края на учебната година, приблизително, а може и малко по-рано, да имаме яснота за учебните програми - къде са проблемите, и след това да използваме лятото, когато и учителите имат повече време, за да направим преглед и на учебниците, каза образователният министър.

Денков: COVID мерките в училищата трябва да отпаднат до дни

Министър Денков каза в отговор на въпрос, че в екипите за преглед на учебните програми и на учебниците няма да бъдат включени представители на неправителствени организации.

От ДПС поставиха въпроса дали се предвижда промяна в постановлението за безплатните учебници на учениците. "В коалиционното споразумение е разписано, че ще бъдат осигурени безплатни учебници за всички ученици по общообразователните предмети до края на обучението. Обсъждахме дали да влезе в този бюджет, който беше приет наскоро, но се оказа, че няма да можем да подготвим учебниците, чисто технологично, за учебната година, която ще започне. Затова дискусията с Министерството на финансите приключи с това, че ще включим този бюджет в актуализацията и ще започнем процеса, за да може безплатните учебници да влязат в употреба от следващата учебна година - 2023/2024", обясни министър Николай Денков.
БТА