/ БТА
Заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова Бийчър участваха във Втората министерска конференция за управление на границите в Атина.

По време на конференцията вицепремиерът проведе среща и с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон. На нея отново бе обсъдена необходимостта от допълнително финансиране в областта на управлението на границите. Министър Демержиев подчерта като приоритети обезпечаването с технически средства и достатъчно високопроходими автомобили за патрулиране по границата.

От страна на ЕК бе изразена готовност за оказване, както на финансова, така и на техническа помощ, включително и с подкрепата на Агенцията за гранична и брегова охрана (Фронтекс). Предстои изпращане на технически екип на ЕК в най-скоро време за оценка на нуждите.

Министър Демерджиев проведе среща и с  я Калная, и.д. изпълнителен директор на Фронтекс. Беше дадена висока оценка на сътрудничеството между България и европейската агенция за гранична и брегова охрана, съобщиха от МВР.
МВР