Децата с вечерен час
Децата с вечерен час / DarikNews

Парламентът въведе вечерен час за децата до 14 години като прие окончателно промени в Закона за закрила на детето. Подрастващите не може да бъдат на обществено място без придружител след 20 часа. За тийнейджърите от 14 до 18 години вечерният час е 22 часа.

Ако не могат да бъдат навън с децата си до късните часове, родителите трябва да им осигурят пълнолетен придружител. При неспазване на закона глобата е от 300 до 500 лева. Деца до 12-годишна възраст не може да остават сами, ако се създава риск за физическото, психическото и нравственото им развитие. Санкцията при нарушение от 1000 до 2000 лева, а при повтаряне на нарушението от 2000 до 5000 лева.

Глобите за търговци, които продават алкохол или цигари на деца, се повишава от 2000 до 4000 лева, като досега беше от 1000 до 2000 лева. Ще бъде пуснат безплатен телефонен номер 116 с национално покритие за информиране, консултиране и помощ на деца.

До 1 април всички търговци на цигари, които са се регистрирали по ДДС след 1 януари тази година, могат да подадат молба за отказ от регистрация. Това е възможно след промяна в Данъчно-осигурително-процесуалния кодекс. Депутатите решиха търговците да могат да продават цигари, без да се регистрират по ДДС, ако имат годишен оборот под 50 хиляди лева.

На първо четене Народното събрание одобри Закона за отбраната. С него се дава възможност на военния министър да определя длъжности в системата на въоръжените сили, които да се заемат от чужденци. Законът предвижда обезпечаване на военните с жилища по време на службата им, изграждане на детски градини за децата им и безплатни почивки за семействата им.