/ iStock/Getty Images
Опасностите за децата в онлайн пространството нарастват постоянно. Увеличава се и времето, което те прекарват в мрежата, особено по време на пандемията от COVID-19, заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Елеонора Лилова при откриването на дискусия, посветена на международния Ден за безопасен интернет.

По думите ѝ, за съжаление децата често пренебрегват съветите и лесно се доверяват, като допускат запознанства с непознати без да знаят реално кой седи зад този профил или неусетно се пристрастяват към игри, които са им предложили. От друга страна, интернет предоставя много възможности за знания и уместни за детската възраст забавления, от които ние не може и не трябва да ги лишаваме. Затова е изключително важно да научим децата на медийна и дигитална грамотност, смята Лилова.

ДАЗД остро осъжда насилието над деца и апелира да се сигнализира, ако дете се намира в беда

По време на дискусията тя подчерта, че е наложително училището и родителите да бъдат добри партньори и заедно да положат усилия, така че децата да разберат негативните страни на мрежата, които могат да окажат влияние върху тях, ако не бъдат внимателни и подготвени. Все по-често и на Националната телефонна линия за деца 116 111 към ДАЗД постъпват обаждания от деца или притеснени родители, които споделят тревожна информация за кибертормоз.

"Децата разказват за публикувани техни компрометиращи снимки, които се разпространяват в социалните мрежи, най-често споделени от техни връстници, с които са влезли в конфликт, а фактът, че почти всяко дете вече използва смарт устройство, улеснява този процес", обясни Лилова. Тя припомни, че ДАЗД в партньорство с компетентните институции и организации разработи "Правила, за да си в безопасност в мрежата", които са достъпни на сайта на ДАЗД и са в помощ на децата и възрастните.

Пореден случай на агресия между деца, ученички се сбиха в столичен мол

Елеонора Лилова изрази и безпокойство, че интернет пространството все още допуска и платформи за достъп до материали със сексуално малтретиране на деца, още повече те са и с анонимен достъп.

"Това е само една от опасностите, които "дебнат" децата ни в нета, затова без да ги откъсваме от мрежата, която се превръща в основна среда за бъдещите поколения, наша отговорност е да ги предпазим. Важно е да се изследват причините за детската агресия в интернет. Ангажирането на известни и харесвани от децата личности ще помогне също за изграждането на култура в интернет", категорична е Лилова.
 
БТА