Даваме 20 млн. лв. на Русия за ремонт на 4 хеликоптера
Даваме 20 млн. лв. на Русия за ремонт на 4 хеликоптера / снимка: БГНЕС, архив

Над 20 млн. лв. ще бъдат дадени за ремонт и за възстановяване летателната годност на 4 хеликоптера МИ-17, притежавани от българските ВВС, пише „Труд".

Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за подписване на рамково споразумение за 7 години. Сумата от 20 млн. лв. е ориентировъчна, тъй като в заданието е посочено, че ще има и "непланови доставки на оборудване и консумативи.
Над 90% от парите ще отидат в Русия, която единствена има лиценз да ремонтира двигатели, на редуктори и агрегати по машината.

През лятото на 2012 г. България и Русия подписаха споразумение за ремонт и за възстановяване летателната годност на хеликоптерите МИ-17 и МИ-24.

Според него само българските фирми ТЕРЕМ "Летец" и бившият ТЕРЕМ "Георги Бенковски"-Пловдив (сега "Авионамс") могат да участват при разглобяването и сглобяването на различни компоненти по машините.

Най-вероятно поръчката ще отиде в завод "Летец", довериха от МО. Основните ремонти на двигатели и агрегати ще се правят в Русия.

В момента българските ВВС имат над 20 хеликоптера: 12 "Кугър", 3 "Пантер", 6 МИ-24, 4 МИ-17, 6 "Бел" и няколко приземени МИ-14.