Дарик обявява най-добрите лекари в София
Дарик обявява най-добрите лекари в София / www.sxc.hu
Дарик обявява „Кои са най-добрите лекари в София”
52248
Дарик обявява „Кои са най-добрите лекари в София”
  • Дарик обявява „Кои са най-добрите лекари в София”

Тази вечер Дарик обявява резултатите от пилотното издание на анкетното проучване на Дарик "Кои са най-добрите лекари в София". Точно 298 медици от 38 специалности са получили най-голям брой от гласовете на колегите си. Те ще бъдат и първите, влезли в „Лекарската лига", която Дарик радио учредява. Веднага след официалното представяне имената на лекарите и болниците, в които практикуват, ще бъдат публикувани в изцяло обновения специализиран уебсайт www.bestdoctors.bg.

Създадено по американска методология, проучването представя най-добрите лекари, посочени от самите лекари. Над 2000 медици в София в 24 големи столични болници имаха възможност да попълнят анкетни карти и да посочат кои според тях са най-добрите сред тях в съответните специалности. Методиката на допитването е одобрена и одитирана от „Галъп интернешънъл" (Gallup International). Формулировката на въпроса беше: „Ако се наложи ваш близък - роднина или приятел - със здравословен проблем във Вашата специалност да бъде диагностициран/лекуван в София и поради някаква причина Вие не можете да помогнете, кои лекари специалисти бихте препоръчали?". Резултатите бяха обработени от „Галъп интернешънъл".

Целта не е да се направи класация, а във всяка специалност да бъдат посочени определен брой лекари, получили най-голямо доверие от своите колеги. Акушерство и гинекология, анестезиология и реанимация, кардиология, коремна хирургия, нервни болести, образна диагностика са специалностите с най-голям брой посочени от колегите си медици. 12 са младите лекари, получили най-много оценки „най-добри", които колегите им са посочили и Дарик радио ще представи в отделна листа.

Следващото анкетно проучване, което екипът на Дарик ще осъществи, ще бъде за това кои са най-добрите лекари в Пловдив и Варна. Всички определени от съсловието за "най-добри лекари" ще се включат в "Лекарската лига", учредена от Дарик радио. Тази вечер в нея ще влизат 298-те медици, посочени от колегите си като най-добрите в София. На събитието в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще присъстват лекари от всички големи 24 болници в София, участващи в проучването, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, американският посланик Джеймс Уорлик и др.