Данъчните с масирани проверки на обменните бюра
Данъчните с масирани проверки на обменните бюра / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Масирани проверки на валутнообменни бюра предприемат инспектори на Териториалната дирекция на НАП-Велико Търново. Акцията се прави в обекти в старата столица, Габрово, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана и други населени места, които влизат в обхвата на дирекцията.

Целта на проверките е да се установи дали се спазват нормативните промени, регламентиращи работата на този вид обекти. Новото изискване е разликата между курсовете „купува” и „продава” за всеки вид валута да не бъде по-голяма от 5 на сто от курса за деня на БНБ. Промяната влезе в сила на 14 август.

Препоръчително е клиентите да се запознават с информационните табла вътре в обектите, които отразяват реалния курс, да сравняват дали таблата, разположени в близост до обменните бюра, са идентични с тези вътре. Важно е също така да се обръща внимание на бордерото преди подписването му, тъй като на него също е изписана сумата, която клиентът ще получи за продаваната валута.

На видно място в обектите следва да е съобщен информационният телефон на НАП 0700 18 700, на който гражданите могат да сигнализират за евентуални нередности. Важно е да се подчертае, че обмяна на валута не се извършва на улицата, а в банковите офиси, обменните бюра, специално обозначените пунктове в някои хотели, обясняват от приходното ведомство.