Данаилов открива Фестивал на българското кино в Рим
Данаилов открива Фестивал на българското кино в Рим / снимка: Людмил Кърджилов

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще открие “Фестивал на българското кино” в италианската столица Рим.

Домакин на церемонията ще бъде Домът на киното във “Вила Боргезе”. Фестивалът минава под патронажа на министър Данаилов. Организатори са Министерството на културата, Община Рим, Българският културен институт – Рим и Асоциация „Феникс”.

Първият филм от фестивалната програма е “След края на света” на режисьора Иван Ничев. На откриването са поканени представители на Министерството на културата на Италия, посланикът на България в Рим Атанас Младенов, дипломати на Европейския съюз, членовете на Управителния съвет на телевизия RAI, актьорите Себастиано Сома, Микеле Плачидо, Валтер Тоски, режисьорите Братя Тавиани, Луиджи Перели, Еторе Скола, Марио Моничели, директорът на Дома на киното – Феличе Лаудадио.

Българските гости на кино форума ще бъдат Ани Пападополу, Владимир Пенев, Христо Живков, Теди Москов, Валентин Танев, Ицхак Финци.

На 29 април “Фестивалът на българското кино” продължава в Двореца на изложенията, където ще бъде представен документалният филм на Стефан Москов “Преводачката на черно-бели филми”.

На фестивала, който продължава до 3 май, ще бъдат показани още “Маймуни през зимата”, “Приятелите ме наричат чичо”, “Пазачът на мъртвите”, „В търсене на Дон Жуан”, “Богове и поклонници”, “Чифликът на чучулигите”, “Самотни сърца”, “Хомо луденс” и “Писмо до Америка”.

По време на фестивала ще бъде показана изложба на българския филмов плакат, която ще представи плакати от 1931 г. до 1988 г.