Дадоха ход на делото „Борилски
Дадоха ход на делото „Борилски / снимка: Дарик - Велико Търново
Дадоха ход на делото „Борилски"
22668
Дадоха ход на делото „Борилски"
  • Дадоха ход на делото „Борилски"

Великотърновският апелативен съд даде ход на делото за убийството на българския студент Мартин Борилски в Париж. Съдебният състав изслушва подсъдимите Георги Желязков и Стоян Стоичков при закрити врати заради разглеждане на класифицирана информация.

Майката на убитото момче не присъства в залата. Гражданският ищец бе представляван от брата на жертвата. Техният адвокат поиска съдебният състав да си направи отвод заради съмнения за предубеденост и предварително формирано мнение.

„Възможно е съдебният състав да е обсъждал делото със свои колеги, които вече са го гледали в същия съд и са потвърдили оправдателна присъда", обясни адвокатът. Съдията по делото отхвърли като неоснователно искането за отвод. Той посочи, че делото е от 40 тома, повечето от които с класифицирана информация.

Мартин Борилски бе намерен убит на 20 юли 2000 година в парижката си квартира с 93 прободни рани от нож. Разследването, водено от френски следователи, идентифицира като основни заподозрени за деянието българите Георги Желязков и Стоян Стоичков - и двамата от Варна.

Делото продължава вече девета година. Първо бе гледано във Варна, но след отвод на съдиите бе преместено в Шумен. Там бе постановена оправдателна присъда за Желязков и Стоичков, която бе потвърдена от Апелативен съд във В. Търново.

Върховен касационен съд върна делото заради редица противоречия.

Две съдебно-медицински експертизи ще бъдат представени на следващото съдебно заседание по делото „Борилски", насрочено за 23 ноември. Днес Апелативният съд във Велико Търново даде ход на делото за убийството на българския студент Мартин Борилски в Париж.

 Други новини от Велико Търново