Цветанов откри интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница
Цветанов откри интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница / снимка: DarikNews.bg, архив
Цветанов откри интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница
56190
Цветанов откри интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница
  • Цветанов откри интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница

Първият етап на интегрирана система за контрол и наблюдение на българо-турската граница откри в ГПУ-Свиленград вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Системата обхваща 58 км от общо 273 км зелена граница между България и Турция и е разположена в участъка между граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово.

24 млн. лева е стойността и проект по инструмента Шенген, който надгражда техническите възможности на страната в контрола на външните граници на ЕС и дава 100% сигурност, каза министър Цветанов.

„Тази интегрирана система е част от надграждането, което е по заложените стандарти за влизане в шенгенското пространство. Българската гранична полиция има и термовизионни системи, високопроходима техника, но интегрираната система дава 100% гаранция за локализирането и задържането на всички нелегални групи, които преминават през българо-турската граница”, описа нововъведението министър Цветанов. По думите му интегрираната система дава възможност за доброто планиране на действията на граничните полицаи.

Цветанов съобщи още, че в момента тече процедура за стартирането на изграждането на подобна система на нови 100 км, които ще бъдат от пункт Лесово до устието на река Резовска. „Това ще ни даде възможност да обезпечим още около 100 км от външната граница на Европейския съюз”, обясни той. Сумата, която ще бъде платена с европейско финансиране от фонд „Външни граници” е на стойност 38 млн. лева. Срокът за реализацията на този проект е юни 2015-а година, посочи още Цветанов.