Цветан Цветанов стана Политик на 2009 г.
Цветан Цветанов стана Политик на 2009 г. / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е Политик на 2009 година. Това сочат резултатите от класация сред слушателите на Дарик радио и читателите на DarikNews.bg. 198 812 души са гласувалите в анкетата, 40% от тях посочват на първо място Цветанов със 79 173 гласа.

Ето как Цветан Цветанов коментира отличието: "Успехът на човек, номиниран за политик на годината, е комплексен от хората, които са работили с него през определен период от време. На първо място давам заслугата на структурите на политическа партия ГЕБР, защото успяхме да изградим такава структура на партията, която да даде възможността да станем първа политическа сила и да можем да формираме самостоятелно управление, за да можем да изпълняваме политиката, която сме обещавали по време на избори. Също на първо място - премиерът Борисов от 2001 г., когато започнахме да работим заедно, повярва в мен, че имам качества, с които мога да отговарям за тези постове".

Второто място в класацията заема министърът на финансите Симеон Дянков. За него са гласували 58 420 души или 29% от участниците. След него, също с 29%, но с 57 477 гласа, се нарежда лидерът на РЗС Яне Янев. Четвъртото и петото място заемат двете дами в анкетата. 3326 човека са подкрепили еврокомисаря Меглена Кунева, докато столичният кмет Йорданка Фандъкова е получила 416 гласа.

За Политик на 2008 година беше избран Бойко Борисов. 49% от гласувалите тогава дадоха своя вот за него. По регламент той няма право повече да бъде номиниран за класацията, тъй като три пъти е печелил приза.

Събитието за 2009 г. според слушателите на Дарик и читателите на DarikNews.bg е икономическата криза. Резултатите в проценти за събитие на 2009 г. са: икономическата криза - 48; победите на Бойко Борисов на изборите - 38; инцидентите в Охридското езеро и местността Бакаджика край Ямбол - 8; ревизиите и делата срещу бивши министри - 4; скандалите в ДАНС - 2 на сто.

Националната анкета "Политик и събитие на годината" се организира за 14-и път. В анкетата са включени политиците и събитията, събрали най-много точки в допитване до повече от 100 водещи регионални и национални български медии.