Цони Цонев се оттегля от съдебния инспекторат
Цони Цонев се оттегля от съдебния инспекторат / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев се оттегля от Инспектората на Висшия съдебен съвет. Това потвърди самият той пред БГНЕС. Цонев бе предложен за член на Инспектората от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов. Народният представител каза, че не е знаел за решението му и отказа коментар.

„По повод общественото и медийно напрежение, което се създаде по повод моята номинация за съдебен инспектор, заявявам, че нито един от изнесените факти не отговаря на истината. Аз съм дългогодишен прокурор и в целия си професионален път съм се ръководил от почтеност и законност. Противопоставям се на опита да бъде уронен престижът на законодателната и съдебната власт чрез несъстоятелни обвинения. Аз съм човек с лично достойнство и затова взех решение да не встъпя в длъжност, независимо, че бях избран с 2/3 мнозинство в Народното събрание. С позицията си да се оттегля подчертавам факта, че процедурата по номинациите и избора на инспектори бяха прозрачни и отворени за обществото и всички институции”, пише Цони Цонев в мотивите за своето оттегляне от Инспектората на ВСС.

Във вторник, 20 декември, на извънредно заседание на парламента Цони Цонев и още девет души бяха избрани за съдебни инспектори. Те трябва да встъпят в длъжност на 16 януари 2012 г.