Малко над 2,731 млн. българи са гласували в неделя на първия тур на кметските избори. Това прави около 44% от имащите право на глас, съобщиха от ЦИК. Малко над 412 хиляди пък са недействителните бюлетини.

На предстоящия балотаж в около 5900 секции в страната ще се гласува с машини, съобщи Росица Матева, говорител на комисията. "Всички работим така, че да се случи машинното гласуване, днес предстои и довереното изграждане на изходния код", подчерта тя.

ВАС реши: На балотажа в неделя ще гласуваме и с машини

Матева отбеляза, че от комисията са в непрекъсната комуникация с Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. "Надяваме се в най-кратък срок да бъде подписано решението за удостоверяване на съответствието. Кога ще стане това, обаче, трябва да отговорят трите институции", каза тя и допълни, че това трябва да се случи в разумен срок, за да могат да бъдат инсталирани машините и транспортирани в СИК.

Около 7250 са секциите, които ще бъдат разкрити за втория тур, като бройката не е окончателна заради местата за гласуване, които ще бъдат образувани в болници и специализираните заведения 48 часа преди изборния ден.

На балотажа идната неделя ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. А в четири кметства балотажът ще бъде между трима кандидати, тъй като вторият и третият са с равен брой гласове.

Малко над 6.3 млн. българи имат право да гласуват на втория тур на местните избори.

МЕУ излъчи на живо сертифицирането на машините за гласуване

"В село Малорд безспорно има нарушения. Дали е престъпление или не е работа на компетентните органи. Но не смятам, че случилото се в една секция дава повод се обявят за недействителни изборите", коментира още Росица Матева.