Чужди служби са изразявали резерви относно работата на Алексей Петров в ДАНС
Чужди служби са изразявали резерви относно работата на Алексей Петров в ДАНС / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Чужди служби са изразявали резерви по отношение работата на Алексей Петров в ДАНС. Това заяви бившият председател на ДАНС Петко Сертов в разпита си пред Софийския градски съд по делото срещу групата, наречена "Октопод".

По думите на Сертов резервите били само в една насока, а именно, че Петров не трябва да бъде в ДАНС. Нещо, за което бившият председател искал доказателства.

Петко Сертов разказа как ДАНС е била критикувана от прокуратурата, че не дава особено полезни доказателства и това го навело на мисълта да сформира ново звено, което да играе ролята на своеобразен филтър при подаването на данни към обвинението. В тази насока Петко Сертов каза, че провел разговори с Алексей Петров и главния прокурор, като бившата барета споделил за съседството си с бившия главен прокурор Никола Филчев и възможността да се консултира с него.

Сред задачите, по които ДАНС е работила, са беседите, провеждани в агенцията, с един от братята Маринови - Маргините, и Златомир Иванов-Баретата. Задачата била поставена след като в пощенската кутия на депутата Румен Петков била получена заплаха, посочва БТА.

По думите на Сертов, след като Алексей Петров бил осветен като агент, се наложило да бъде назначен в кабинета на председателя на ДАНС. Когато в самото начало на създаването на агенцията Петров бил преназначен, не е искана справка дали срещу него се водят оперативни дела, каза Петко Сертов и уточни, че това е била обичайна практика. Той допълни, че не е чувал за три водени разработки срещу Петров в ГДБОП с кодовите наименования "Бизнесмени", "Цигулари" и "Рамбо". От въпросите на прокуратурата стана ясно, че Алексей Петров е автор на шест доклада, изготвени след срещи с депутата Лъчезар Иванов, Евелин Банев-Брендо, Веселин Данов и Весела Томова.

Сегашният зам.-председател на ДАНС Иван Драшков заяви, че сред възложените задачи на Алексей Петров били тези за напрежението в "Кремиковци" и големия протест на такситата пред парламента. Алексей Петров се занимавал и с това да проучва опасността от терористичен атентат на летището в София и с приватизацията на "Балкан". Драшков си спомни, че от бившия си началник Атанас Атанасов преди повече от десет години разбрал, че Алексей Петров ще бъде назначен в НСС, защото "май не му достигаха някакви години, за да добие пенсия по стандартите на МВР".