Център по застъпничество търси решения на ромските проблеми в община Мъглиж
Център по застъпничество търси решения на ромските проблеми в община Мъглиж / снимка: DarikNews.bg, архив
Център по застъпничество търси решения на ромските проблеми в община Мъглиж
63166
Център по застъпничество търси решения на ромските проблеми в община Мъглиж
  • Център по застъпничество търси решения на ромските проблеми в община Мъглиж

Център по застъпничество ще съдейства на община Мъглиж за справянето с жилищните проблеми на ромската общност в града и още шест села на територията на общината. Тази практика се прилага за първи път от ромска неправителствена организация в област Стара Загора и се реализира по проект, финансиран от програмата „Ромски инициативи" на Институт „Отворено общество" - Будапеща.

Ръководителите на проекта са категорични, че рано или късно незаконните постройки, обитавани от роми, ще бъдат съборени.

В рамките на проекта са предвидени редица срещи с хората от малцинствената група, за да им бъдат разяснени какви са отговорностите и задълженията, които трябва да спазват, обясни председателят на фондация Лозенец Александър Крачолов: "В ромската общност липсва чувството на отговорност. Ние искаме те да бъдат с чувство на отговорност при решаването на техните жилищни проблеми. Застъпничеството е да лобираме пред общината за правата и задълженията на ромите пред закона. Там, където има построени незаконни къщи на територията на държавата, ние ще направим всичко възможно, земите да бъдат отстъпени на общината, а община Мъглиж ще даде право на ромите да си построят къщи. В момента няма пари да се построят нови къщи, но може да се построят съвременни, европейски временни постройки, докато намерим големите пари, за да се построят законни къщи".

Други новини от Стара Загора