Нефритен амулет е най-уникалната находка от археологическото лято в Калиакра
Нефритен амулет е най-уникалната находка от археологическото лято в Калиакра / Dariknews.bg, Дарик-Добрич
Богат некропол от XIV век са открили при археологическите работи на нос Калиакра тази година екипът на доц. д-р Бони Петрунова. Най-уникалната находка, датирана от същия период, е нефритен амулет – катарама, за който се смята, че е произведен в Китай, но е със силно монголско влияние и навярно е дошъл със Златната орда като дарение за някой от владетелите на Добруджанското деспотство. Това сподели Петрунова, като отбеляза, че такъв предмет не е намиран досега в България.
 
Разкриха епископска базилика и ценни артефакти в крепостта Залдапа

Нефритът на амулета е бял, известен като императорски. Този ценен и здрав минерал, удобен за гравиране, е популярен в източните страни и се смята, че има лечебна сила. Използва се за оръдия на труда и религиозни реликви. Катарамата, намерена на Калиакра, е част от сложната униформа на номадските племена от Изток и е държала два ремъка на слънчевия сплит или торба на колана. На амулета е изобразена сцена от пролетен лов на патици със соколи. Предполагаемата връзка с монголите се базира именно на изображението и на избора на материал, който за тях носи успех и благоденствие.
 
В крепостта Залдапа край Крушари откриха мощи от християнски мъченици

Доц. Петрунова подчерта, че ценната находка, както всичко досега, ще стане част от експозицията на Исторически музей – Каварна. По думите й цената на такъв предмет на търг би достигнала до 20-40 000 евро.
 
Разкопки на нос Калиакра се правят от 13 години под ръководството на Петрунова. Тя сподели, че мястото дава уникални находки и е богат обект за археология, тъй като не е засегнато от строителство и друга дейност. Особеностите са, че историческите пластове са преплетени и едновременно се проучва Средновековие и Античност.

Разкриха подробности за "Града на мъртвите" на Перперикон

Така се е случило и тази година. По сигнали на граждани е открит череп в аристократичната част на стария град, който е дал старт на изследването на новия некропол от XIV век, който се оказал най-богатият досега в района. Вече са разкрити 68 гроба на мъже, жени и деца – заможни обитатели на деспотството.

Най-голямата раннохристиянска епископска катедрала в Родопите разкриха на Перперикон

Открита е и каменна икона, върху която е имало разпятие, личат си изображения на четиримата евангелисти, както и на светите Козма и Дамян. При проучването на некропола са открити и пластове от V век с добре изградена масивна сграда.