Българското население застарява и се топи по-бързо
Българското население застарява и се топи по-бързо / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Българското население застарява и се топи по-бързо
66676
Българското население застарява и се топи по-бързо
  • Българското население застарява и се топи по-бързо

Населението на България намалява и застарява по-бързо от средните стойности в Европейския съюз.

Това съобщи социалният министър Хасан Адемов по време на представянето на доклада на Световната банка за демографията у нас.

Той подчерта, че от гледна точка на правителството има актуализирана програма за пазара на труда, в която е поставен акцент върху проблема с младежката безработица, както и за по-дълго оставане на пазара на труда.

Все повече във времето ще се увеличава броят на хората в пенсионна възраст, които имат нужда от социални и здравни грижи, а хората, които работят и съответно внасят пари в пенсионната система - ще намалява.

„За разлика от много страни в ЕС населението в България не само застарява, но и по-бързо намалява. През 2012 г. коефициентът на естествения прираст на населението в България е минус 5.5 промила, а средноевропейският е плюс 0.8 промила. Коефициентът на раждаемост в България е 9.5 промила, а средноевропейският е 10.4 промила. Коефициентът на общата смъртност в България е 15 промила, а средноевропейският е 9.6 промила", обясни социалният министър.

"Средната продължителност на живота общо за населението на страната, изчислено за периода 2010 - 2012 г., е 74 г., а средноевропейската е 80 години и 4 месеца. Очакваната продължителност на живота при мъжете в България е с 6 години и 8 месеца, а при жените - с 5 години и шест месеца по-ниска от тази за мъжете и жените в ЕС", каза още Адемов.