Българските учени в чужбина ще взимат до 8000 евро
Българските учени в чужбина ще взимат до 8000 евро / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заплащането на българските учени, работещи в чужбина, се вдига на 8000 евро. Това обяви министърът на образованието Анелия Клисарова пред TV7. „Досега 99% от българските учени в международни екипи получаваха по-ниско заплащане, защото такива са заплатите в България. Сега всеки наш учен ще получава до 8000 евро като помощ за това, че участва в такъв проект”, съобщи министър Клисарова.

Образованието ни става като в Австрия Германия и Швейцария, обеща тя ден преди Студентския празник. Това ще стане с промяната на Закона за средното образование, професионалното и Кодекса на труда. „Тази система е доказана в Австрия Германия и Швейцария и те са страните с най-ниска младежка безработица. Дори консервативна Америка се интересува от тази система”, категорична беше Клисарова.

Тя коментира, че децата ни имат функционална неграмотност, защото наизустяват материала и не могат да го приложат в живота.

„Не мисля, че проблемът е в закона. Всичко добро до тук е в предложението. Правим доусъвршенстване на системата. Образованието е бавна система за реформиране и трябва последователност. Защо, защото не можем в обществото да стигнем до консенсус. Образованието е над политиката. Липсата на консенсус между различните политически сили води до несъгласието да се случат веднага тези неща и да се приеме Закона за средното образование”, призна просветният министър.

Тя изнесе данни за 11 000 деца, които отпадат от училище. От тях само 608 излизат за слаб успех, останалите - защото са от социално слаби семейства.