Българските моряци знаели за кокаина на кораба, арестуван в Испания?
Българските моряци знаели за кокаина на кораба, арестуван в Испания? / снимка: Reuters
Българските моряци знаели за кокаина на кораба, арестуван в Испания?
55891
Българските моряци знаели за кокаина на кораба, арестуван в Испания?
  • Българските моряци знаели за кокаина на кораба, арестуван в Испания?

Екипажът на арестувания в Испания кораб „Свети Николай” с почти 3 тона кокаин на борда е съставен от моряци от Варна и Бургас. Някои от техните близки вече са поискали консулска защита.

Все още не е ясно колко от мъжете, арестувани в испанското пристанище Кадис са от Варна и колко от Бургас. От агенция „Морска администрация” умишлено не съобщават и техните имена. Засега се знае само, че името на капитана е Иван Станчев и той е от Варна.

Близки на задържаните за трафик на дрога вече направиха в социалната мрежа Facebook група „Да спасим екипажа на задържания кораб в Испания „Св. Николай”.

Дойчин Дойчев, собственик на агенция „Сийборн”, чиято собственост е корабът „Свети Николай”, заяви, че фирмата е мениджър на морския съд. Капитан Дойчев разясни, че отговорността на мениджъра е единствено да се грижи за безопасността на кораба. „Ние по принцип сме отговорни за безопасността на корабоплаването. В момента при тази ситуация не сме отговорни, за това, което е станало там”, заяви той.

Дойчев обясни още, че фирмата е в непрекъсната връзка с властите, но писмено не е получен никакъв официален уведомителен документ. Предстои в испанското пристанище Кадис да бъде назначен агент, който да се занимава със „Свети Николай”. „Капитанът на пристанището каза да си номинираме агент, да се свържем с него и ще бъде осигурена безопасност на кораба. Ние и от това сме притеснени сега”, заяви той.

Капитан Дойчев опроверга твърденията, че близките на моряците не са уведомени. „Близките са уведомени още снощи, повечето се свързаха с нас. От самото консулство или посолство са ги уведомили, и те са се свързали с нас”, обясни Дойчев.

Той не съобщи колко моряци са от Бургас и колко от Варна и Добрич, отказа и да назове името на чартьора на кораба. На въпроса „Кой е виновен за случая?”, той отговори: „В случая, който го е извършил”.

Дойчин Дойчев няколко пъти повтори, че задължението на неговата фирма е безопасността на кораба и е притеснен от факта, че не се знае колко души екипаж са останали на борда и какво се случва със „Свети Николай”.

Хора от бранша коментираха за Дарик, че работещите във фирмата-корабособственик отдавна не са получавали заплати и е напълно възможно да са знаели какво пренасят, заради обещания да си вземат дължимите пари.

Други мнения в Бургас твърдят, че друг кораб на фирмата е бил арестуван неотдавна в този район и заради изплащането на таксата за неговия престой, „Свети Николай” е трябвало да направи курса с 3 тона кокаин от най-чиста проба.

От Министерство на външните работи казаха, че са имали информация за задържането на българския съд още на 14 август, а от екипажа никой не е поискал официално защита от българска страна, тъй като никой не е попълнил необходимите за това стандартни образци документи.

Дарик очаква коментара на собственика на корабна и спедиторска агенция „Сийборн” по случая.