Българска партия се явява самостоятелно на местните избори в Сърбия
Българска партия се явява самостоятелно на местните избори в Сърбия / netinfo
За първи път българска партия се явява самостоятелно на местните избори в Сърбия. “Демократичен съюз на българите” участва със самостоятелна листа за общински съветници в Босилеград. Те настояват за обучение по български език, облекчаване и премахване на визовия режим.

Председателят на “Демократичен съюз на българите” Драголюб Иванчов заяви, че българите в Сърбия нямат равни права със сърбите. „Досега гласувахме за сръбски партии, които не работеха за нашите интереси, каза още Иванчов. Той призова българите, които имат местожителство в Босилеград, но трайно пребивават в България, в деня на изборите да се върнат в сръбския град и да дадат своя глас за партията.

По негови данни в Сърбия живеят около 25000 българи, от които 9000 в Босилеград. „Надявам се да имаме успех и да бъдем в Сърбия някакъв фактор, ако влезем в общинската власт. Общински сборове имаме в съседната община, в Сурдулица, Враня, Ниш, Димитровград, Цариброд, надявам се след изборите и в Белград. Досега никой нямаше желание да интегрира българите в тази държава”, коментира Драголюб Иванчов.

Партията настоява за премахване на визовите ограничения и образование на български език и отваряне на границата към България и Македония. Предвижда се отново да започне да излиза списание „Българи” в Босилеград.

Българска строителна камара – Кюстендил финансира изработването на плакати за изборите и дари средства за учебници, дрехи и помагала за българските деца в Босилеград. „Подкрепяме създаването на партия „Демократичен съюз на българите” в Босилеград”, заяви председателят на камарата и общински съветник от ГЕРБ Атанас Кирилов. Той призова колегите на сесията на Общинския съвет в Кюстендил да подпомогнат финансово предизборната кампания на българската партия в Сърбия.