България отпразнува Деня на своята независимост
България отпразнува Деня на своята независимост / netinfo

С тържествена заря-проверка на площада пред крепостта Царевец във Велико Търново завършиха тържествата по повод 99-та годишнина от обявяването на независимостта на България. Старата столица, където през 1908 година княз Фердинанд обявява независимостта на страната, бе център на честванията.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински поздрави ротите на Националния военен университет „Васил Левски” на площад „Цар Асен” пред крепостта Царевец. Манифестът, с който цар Фердинанд І провъзгласява независимостта на България прозвуча още веднъж днес на площада пред средновековната крепост.

„На този ден съединена и свободна България има смелостта да заяви на света, да прокламира своята независимост”, каза в словото си кметът на Велико Търново Румен Рашев.

Заслужава си днес да си припомним знакова стойност на 22 септември и да отдадем заслуженото на акта, с който България е обявила своята самостоятелност, каза в своето слово председателят на парламента. След тържествената заря проверка за всички жители и гости на Велико Търново беше представен аудиовизуалния спектакъл „Звук и светлина”.