България е сред държавите с най-много гори в Европа
България е сред държавите с най-много гори в Европа / netinfo

Добиването на 45 на сто от цялата дървесина в България през 2005 г. е било незаконно. Това сочи доклад на международната екоорганизация WWF по повод на започващата Седмица на гората - от 2 до 8 април. Според WWF в страната съществува високо ниво на незаконните дейности в горския сектор.

В същото време в горския сектор в България са направени и някои положителни стъпки, отчитат от WWF. През 2006 г. екоорганизацията и Национално управление по горите са подписали споразумение за взаимодействие и повишаване на качеството на управление и опазването на българските гори. С него горската администрация в страната е поела ангажимент да приложи независима и надеждна горска сертификация по схемата на FSC върху 30 на сто от държавните гори в страната. Това означава, че в следващите години ще бъдат сертифицирани около една четвърт от всички български гори.

Стандартът FSC гарантира устойчиво и отговорно управление на горите. Той следи за спазването на законността на дейностите в горите, защитата на интересите на работниците и местното население, опазването на биоразнообразието и ограничаване на замърсяването на околната среда. В последните години дървесината с логото FSC се предпочита от преработвателите и потребителите, които вече отбягват несертифицираната, отбелязват от WWF.

България е сред държавите с най-много гори в Европа, като те покриват една трета от територията на страната.

Повечето гори са с естествен произход, а над 4 на сто от тях са девствени гори, неповлияни от човешка дейност, отбелязват от екоорганизацията WWF.

В горския фонд на България се съхраняват популациите на 43 световно застрашени видa животни и растения и около 80 на сто от потенциалните български места от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Но само 10 на сто от горския фонд попада в защитени природни територии, посочват природозащитниците.