България е на второ място в света по инфаркти
България е на второ място в света по инфаркти / netinfo

България е на първо място в света по мозъчни инсулти и на второ място по инфаркти, сочи статистиката, която бе оповестена от специалисти по повод Световния ден на сърцето. Световната федерация на сърцето отбелязва днес Деня на сърцето. Множество столичани изследваха днес безплатно холестерола си и получиха консултации за здравословното си състояние пред Националния дворец на културата /НДК/.

Желаещите да се изследват безплатно получаваха и брошури със съвети за правилно хранене, защото хранителните навици на българина да яде предимно мазно и солено са в основата на проблемите със сърцето, кръвното налягане и диабета, а в началото стои високия холестерол.

Високият холестерол може да бъде усетен, когато настъпят усложненията, като например мозъчно съдова болест и миокарден инфаркт, твърдят специалистите. Мото на кампанията тази година е "Колко младо е сърцето ти?" и целта е да окуражи хората по цял свят да живеят здравословно, за да запазят сърцето си младо. Акцент се поставя върху превантивните мерки и специално върху активния двигателен режим: това означава интензивно физическо натоварване поне по 30 минути на ден, което се равнява на 10 000 крачки бърз ход. Здравословното хранене, намаляването на теглото и отказът от тютюнопушене са другите фактори, които могат да намалят риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания у нас постоянно се подмладяват, твърдят лекарите. Възрастните хора са по-издръжливи, докато по-младите хора са по-болни, като това намира обяснение и заради стреса, на който са подложени младите.