Бузек: Вашата страна е модел за много други страни
Бузек: Вашата страна е модел за много други страни / Sofia Photo Agency, архив

 

"Вашата страна е модел за много други страни", заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, който пристигна в България за изнесеното заседание на бюрото на групата на ЕНП в Европейския парламент, предаде БГНЕС.

"Времената не са много леки. Всяка държава членка се сблъсква с проблеми. Във вашата страна хората разбират проблемите", добави той. "Знам, че пенсиите в България са много ниски, знам, че нещата могат да се подобрят в близките 20-30 месеца, ако можем сега да устоим на популистките настроения и идеи. В крайна сметка коланите не се стягат за нищо. Знам, че решенията са много трудни, но вашето правителство е правителство на отговорни хора, което взема правилните решения. За гражданите реформите са много тежки и трудни", допълни Бузек.

"Никой не иска да намалява разходите, особено що се отнася до бедните хора. Аз преди 10-12 години трябваше да проведа много сложни реформи в моята страна и трябваше да затворя 22 въглищни мини, в които работеха хиляди хора и 10 години по-късно мога да кажа, че резултатите са добри. Преди 13 години аз организирах стачки, а след това трябваше да премина към правителството. Много добре разбирам и двете гледни точки. Моите колеги от синдиката също добре разбират действията на правителството", разказа той.

Председателят на ЕП беше категоричен, че мястото на България е в Шенгенската зона. Той е убеден, че нашата страна е добре подготвена, за да стане част от Шенген. "Нека да покажем на света, че в ЕС сме единни, че сме добре организирани и мисля, че днес ще отправим едно много добро послание към нашите съграждани, защото в момента създаваме европейско гражданско пространство", допълни той.

"Недопустимо е, че две държави искат да сменят правилата. Не се променят правилата, когато държавите ги спазват. Ако се променят правилата, това става, когато няма да засегнат никого. След като приемем България и Румъния в Шенген, можем да ги променим", добави от своя страна председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол.