Бунт срещу игумена на Кладнишкия манастир, искат смяната му
Бунт срещу игумена на Кладнишкия манастир, искат смяната му / DarikNews.bg, Богдана Лазарова
Бунт срещу игумена на Кладнишкия манастир, искат смяната му
89401
Бунт срещу игумена на Кладнишкия манастир, искат смяната му
Бунт срещу игумена на Кладнишкия манастир, искат смяната му
  • Бунт срещу игумена на Кладнишкия манастир, искат смяната му
  • Бунт срещу игумена на Кладнишкия манастир, искат смяната му

Зачестили са заплахите към игумена на Кладнишкия манастир йеромонах Рафаил, чието отстраняване от светата обител искат жители на пернишкото село, разказа самият той пред Дарик.

Според свещеника тече политическа акция срещу него, защото не искал определена фирма да извърши ремонта на манастира, който не е поправян след щетите, нанесени му при силното земетресение в района преди четири години. По думите му сред причините да искат смяната му е намерението да сложат свой човек на негово място.

Игуменът е обвинен в това, че е превърнал манастира в бунище.

Кладнишкият манастир - за разрухата след земетресението

"Не разбрах за какво ми търсят сметка. Бях заливан с какви ли не обвинения от всички страни, някои от които бяха много смешни - от това, че съм окрал иконите, които мога да извадя и да ви покажа. Иконите от иконостаса са свалени, за да не бъдат повредени при реставрацията, която се извършва. Друго обвинение, което чух, че на незнам си кой празник в казана имало много малко мръвки, а повече зеле, при положение, че аз въобще не се занимавам с това. Много агресивно поведение спрямо мен. Даже се наложи полицията, която беше дошла, да извика подкрепление", разказа йеромонах Рафаил.

По думите му най-вероятно тази атака срещу него се дължи на това, че искат да сложат друг човек на мястото му: "Има едно младо момче Иван Станков, разлепи обяви, на които пишеше, че по божия воля се налага игуменът на Кладнишкия манастир да бъде сменен". Не знам как, но в тази връзка е свикано общоселско събрание. Отново подчертавам, че църквата е отделена от държавата и това би трябвало все пак хората да са го разбрали, че ние не сме подопечни нито на община, нито на кметство".

Според йеромонах Рафаил възниква един въпрос за битовизирането на православното християнство, за неговото национализиране: "За загубата за усещане, че това е едно определено християнско учение, не е народностна характеристика. Такава може би е била през 19 век, тя е формирала до голяма степен и българската нация, но в 21 век нещата са по много различен начин".

На общоселско събрание през седмицата се е обсъждал въпросът за отстраняването на игумена. Кметът на Кладница Васил Мирчев от ГЕРБ коментира тези дни, че аргументите за смяната на отеца били основателни, 350 души от селото не го искали вече. Кметът отказа коментар пред Дарик. Не бе открит и активистът на ГЕРБ в селото Иван Станков, който според свещеника чукал от врата на врата, за да агитира за смяната му.

Йеромонах Рафаил отхвърли всички тези твърдения, а по думите му в социалната мрежа вече имало над 700 подписа в негова защита. Днес той организира почистване на манастира.