БСП внесе сигнал за конфликт на интереси срещу министър Делян Добрев
БСП внесе сигнал за конфликт на интереси срещу министър Делян Добрев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БСП внесе сигнал за конфликт на интереси срещу министър Делян Добрев
61377
БСП внесе сигнал за конфликт на интереси срещу министър Делян Добрев
  • БСП внесе сигнал за конфликт на интереси срещу министър Делян Добрев

БСП внесе сигнал в комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта за конфликт на интереси на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев по повод проучването на трасето на муждусистемната газова връзка със Сърбия. Проектът, финансиран по оперативната програма "Регионално развитие" с 854.3 хил лв., е спечелен от Евгени Консулов, съобщи депутатът от левицата Румен Такоров.

По думите му Консулов е областен координатор на младежката организация на ГЕРБ в Хасково, общински съветник на партията там и съученик на министъра. Двамата и досега са имали съвместни бизнес дейности, каза Такоров, като се позова на информация от интернет. Такъв проект бил ремонт на детска ясла в Благоевград, в който и двамата участвали.

Сигналът, който внасят Такоров и колегата му Атанас Мерджанов е относно избор на изпълнител за проекта „Подготовка, проучване и проектиране за изграждане на междусистемна газова връзка България-Сърбия". Проектът се финансира от ОП „Регионално развитие" и е на стойност 854 300 лева без ДДС. Негов ръководител е Евгени Консулов, каза Такоров.

„Нарушени са националните интереси поради факта, че трасето е уточнено може би преди 15 години и поради факта, че господин Консулов и министър Делян Добрев имат съвместен бизнес по общи проекти", каза народният представител от левицата. По какви критерий е избран младежкият областен координатор на ГЕРБ и кандидат за общински съветник Евгений Консулов за ръководител на проекта и защо въобще се е наложило финансирането на подобен проект, при положение че трасето отдавна е прието, питат от левицата.