Парламентът избра членове на Висшия съдебен съвет
Парламентът избра членове на Висшия съдебен съвет / БГНЕС
Депутатът от БСП Елена Йончева и народният представител от ГЕРБ Тома Биков изказаха аргументи за и против вота на недоверие в сектор сигурност, поискан от опозицията към кабинета "Борисов 3". Дебатите по вота на недоверие ще започнат в 13 часа в парламента. Пред NOVA Йончева и Биков изразиха своите позиции.

Вотът на недоверие е за липсата на сигурност в нашата държава, за провал в работата на МВР, заяви Йончева. „България няма сигурност. Има кражби, набези по селата, поръчкови убийства, които не са разкрити”, допълни тя.

Парламентът заседава извънредно по вота на недоверие

„В мотивите няма и 100 грама политика. Има преглед на печата, публицистика и едни широки фрази", каза от своя страна Биков. "Народът се чувствал несигурен. БСП или са социологическа агенция, след като говорят какво чувства народът, или са главна редакция на наполовина жълт вестник”, каза политикът.

 „Част от управленската програма на ГЕРБ е във всяко населено място да има по един полицай. Засега това е мираж. Трябва да бъдат назначени 6000 души. В момента има назначени под 2000 души, а напусналите системата са над 2000 души”, продължи Йончева. „Полицията няма мотив, стимул да работи, заплатите са ниски, администрацията е много раздута. Министър Радев не може да се справи”, коментира тя.

Крум Зарков: От ГЕРБ са гении - 10 години са на власт и все са виновни стари правителства

„Първо, не над 2000 души са напуснали МВР. Около 600 полицаи са напуснали, на тяхно място са назначени 1700. Обещанието на ГЕРБ е да има 1000 назначени полицаи за 4 години. За една година са назначени 1700 и вероятно ще бъдат назначени още”, каза Тома Биков.

„ГЕРБ управлява 9 години, не може непрекъснато да се оправдава с други правителства. А проблемите със сигурността се задълбочават. 75% от кражбите не са разкрити, 85% от телефонните измами не са разкрити”, коментира още Йончева. 

Цветанов: Право на опозицията е да иска вот на недоверие към кабинета

„Разбира се, че в системата има комплексни проблеми, които обаче, нито ще се решат за три дни, нито ще се решат с вот на недоверие или директни лъжи”, заяви Биков.

Той изрази мнение, че казусите с нападения срещу полицаи като този в Ботевград или случаите в Угърчин, са в резултат на липса на ефективна дългогодишна политика в образованието и социалната политика. Той подчерта, че би било добре, ако има истински дебат за проблемите в сектор „Сигурност”, но смята, че няма да станем свидетели на такъв в пленарната зала.

Вотът на недоверие е в услуга на управляващите, щял да стегне редиците

Йончева разкритикува и закона за частната охранителна дейност, който по думите й „приватизира работата на МВР”.

Тома Биков обясни, че става дума за повишаване на сигурността в населените места. „Ние се опитваме и с полицаи, включително с този закон, който дава на кметовете право да наемат охранителни фирми. Това ще увеличи нивото на сигурност в тези населени места. Няма значение дали котката е държавна или частна, важното е да лови мишки. В много села се използват и в момента охранителни фирми, но ги плащат хората. И между другото, престъпленията спадат. Да, разбира се, че е ангажимент на полицията да охранява обществения ред, но след като е направен анализ, включително от БСП, че има недостиг на полицаи, защо да не се даде тази възможност”, изрази мнение политикът от ГЕРБ.
nova.bg