Божидар Лукарски се поклони пред жертвите от лагера „Слънчев бряг”
Божидар Лукарски се поклони пред жертвите от лагера „Слънчев бряг” / снимка: DarikNews.bg, Плевен

**Между 6 и 20 човека са избивани дневно в лагера „Слънчев бряг”

Над 150 човека се включиха в шествието-поклонение до лагера „Слънчев бряг” край Ловеч, организирано за 25-а поредна година от СДС. Пред жертвите на комунизма глави сведоха лидерите на синята партия Божидар Лукарски и на БЗНС Николай Ненчев, депутатът от ГЕРБ Корнелия Маринова, хора от ДСБ и Синьо единство, тук бе и кметът на Свищов Станислав Благов и др.

„Нямам думи, за да опиша ужасите, които съм изживял тук. В сравнение с лагера край Ловеч „Слънчев бряг", Белене и Богданов дол са като курорт”, каза един от оживелите от безчинствата на комунистическия режим Кольо Вутев от луковитското село Торос. По думите му безпричинно на ден са избивани между 6 и 20 човека. „Божията воля беше аз да оцелея”, сигурен е 74-годишният мъж, в чиито ръце е издъхнал бащата на певицата Богдана Карадочева - Иван.

„Трябваше ли да се случва това? Трябваше ли да бъде заклеймен този режим? 25 години ние се борим за това. Дали е необходима прошка? Прошка може да бъде дадена единствено от хората, които са преживели ужаса на зверствата на режима. Важно е да помним паметта и никога няма да забравим и ще се борим това да не се повтаря. Никога повече този богоненавистен режим да не се връща под каквато и да е форма, където и да е по света. Това е нашата основна цел и ние го дължим на жертвите”, заяви председателят на СДС Божидар Лукарски.

Председателят на БЗНС Николай Ненчев подчерта, че не може да прости на отговорните за отнемането на толкова много човешки животи, защото те не са се покаяли. Лидерът призова да се помни саможертвата на всички загинали и отбеляза, че свободата и демокрацията не се дават веднъж завинаги и трябва да се отстояват всеки ден.

Новини от Плевен