/ БГНЕС
Борисов: В ГЕРБ имаме десетки хиляди мюсюлмани. Защо да се договарям с ДПС?
100938
Борисов: В ГЕРБ имаме десетки хиляди мюсюлмани. Защо да се договарям с ДПС?
  • Борисов: В ГЕРБ имаме десетки хиляди мюсюлмани. Защо да се договарям с ДПС?
След като вчера депутатите от ГЕРБ и ДПС опростиха над 8 млн. лева задължения на Главното мюфтийство с мотив, че това е необходимо, за да започне то да получава субсидия от държавата, премиерът Бойко Борисов обясни по време на посещение във Велико Търново, че няма договорка между двете партии, а само между българските християни и мюсюлмани в ГЕРБ.
 
Премиерът бе категоричен, че има една тема – етнически модел или етническа толерантност, с която ГЕРБ няма да прави компромис. Поводът за изказването му е обвинението на БСП, че между ГЕРБ и ДПС има договорка за Закона за вероизповедания. Премиерът категорично отрече за подобна договорка.

Опрощаването на дълговете на мюфтийството мина в комисия

Борисов ГЕРБ Велико Търново
БГНЕС

"Ние в ГЕРБ имаме десетки хиляди мюсюлмани. Защо трябва да се договоря с ДПС по тази тема?! Мюсюлманите в нашата партия не заслужават ли ние да им подсигурим, защото като обикаляме в тези региони, какво им казваме?! Сега Цветанов ще говори 10 минути само с турски имена на наши ръководители от Никола Козлево до Исперих. Той ги знае наизуст поименно във всяко село. А аз знам сигурно една трета, сред които са кметовете, защото са идвали при нас", каза Борисов.
 
"Никога не сме ги делили от коя партия са. За да имаш възможността да разговаряш с тези хора, да им кажеш как искаш България да изглежда като държава в религиозен смисъл, взехме решение да плащане и на поповете, и на владиците, и на ходжите, и на имамите, на мюфтиите. Ако не им плащаме ние, а плащат турци, ОК, благодаря, плащали са, но те наричат "шефе" този, който дава", коментира министър-председателят.

Главното мюфтийство: Опрощаването на дълговете е част от превенцията срещу радикализиране

Борисов ГЕРБ Велико Търново
БГНЕС

"Толкова усилия положихме и се разбрахме със Саудитска Арабия за радикалния ислям, че на Балканите, в България не само че няма да се проповядва, а точно обратното - ислямът, където се говори за мир, дружба, разбирателство, както при християните. И го даваме като пример за етническа толерантност. Какво лошо има?!", попита риторично премиерът Борисов.