Борисов оптимист за предложението за затваряне на границите на ЕС
Борисов оптимист за предложението за затваряне на границите на ЕС / БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов изрази убеждението си, че неговото предложение да се затворят всички граници на ЕС ще се приеме. Това заяви министър-председателят по време на представянето на новия председател на фондация „Конрад Аденауер".

„Даже съм оптимист, че още на 5 или 7 март на срещата ЕС-Турция ще се приеме да затворим всички граници на ЕС, да се преминава само през официалните пунктове, защото ние трябва чисто юридически да направим поправка в Шенгенското споразумение. Там е казано, че българин, за да влезе в Германия, трябва да покаже лична карта. Ако е бежанец - не трябва. И ние това го узаконихме", посочи Борисов.

Бойко Борисов в Прага: Да се затворят всички външни граници на ЕС

„Затваряме всички граници, остават официалните контролно-пропусквателни пунктове и оттук нататък там, където са създадени условия да отидат, контролирано да се насочват. В противен случай напрежението в Германия ще се увеличава, а европейските държави бягат вече панически, защото националистическите партии вече имат повече привърженици, отколкото левиците и десниците взети заедно", коментира министър-председателят.

Европа се нуждае и от План Б, за да спре потока от мигранти

„Това поражда изключително напрежение в обществото, това са маси хора, влезли без да бъдат асоциирани, интегрирани, обгрижени, а отиват само един път в месеца да си получават парите, на кого му е нужно това? Мигрантите бягат от войната и тук дипломацията трябва да работи много бързо, защото докато се хвърлят бомби, ние не можем да приберем хората, които бягат", заяви още премиерът.

Източник: Фокус