Борисов настоява ГКПП-та с Гърция да се отворят до сряда
Борисов настоява ГКПП-та с Гърция да се отворят до сряда / cнимкa: DarikNews

Ще искаме Европейската комисия да се намеси незабавно. Настояваме до сряда най-късно да бъдат отворени пунктовете или ще настояваме за санкции и да ни бъдат платени загубите, които търпим. Това заяви българският премиер Бойко Борисов по повод на блокадата на ГКПП-та по българско-гръцката граница от протестиращи гръцки фермери пред БНТ.

"Освен това, което сме предприели по линия на министъра на земеделието, по линия на Външно министерство, уведомили сме гръцката страна, утре (бел. ред. във вторник) рано сутрин, заедно с румънския колега, ще искаме от Европейската комисия да се намеси незабавно. Това става прецедент и е недопустимо да плащаме за проблеми, които има друга държава. Ако това беше направила България, щеше да се занимава цялата ЕК с нас", каза още премиерът.

"Ние настояваме до сряда най-късно да бъдат отворени пунктовете или ще настояваме за санкции и да ни бъдат платени загубите, които търпим. Просто дипломатичността и приятелството ни е до днес. Оттук нататък ставаме много резки в искането нашите бизнесмени и пътуващи да не са потърпевши. Няма как да преброим загубите за един ден. За един човек с малък или среден бизнес, да загуби 400 или 1000 лв. на ден, са много пари, затова ние искаме всичко това в сряда да е приключило, в противен случай ще искаме да бъдат платени неустойки по това, че не можем да си вършим работата като държава", каза още Бойко Борисов.

Днес граничните пунктове по границата между България и Гърция бяха блокирани на моменти. В 18.15 ч. напълно затворен беше ГКПП Кулата, съобщиха от Гранична полиция и предупредиха за предстоящо затваряне и на пункта Капитан Петко войвода. Нормално работят Илинден и Златоград. Граничен контролно-пропускателен пункт Илинден-Ексохи бе блокиран към 10.00 ч. днес, като не се допускаха да преминават товарни автомобили. След петчасова блокада пунктът бе отворен и за движение на товарните автомобили. По информация на гръцките гранични власти той ще работи така до 11.00 ч. на 19 януари.