Резултатите на ГЕРБ са отлични, особено на фона на всички останали партии, това беше първият комента на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след първи тур на местните избори в страната. 

Относно третото място на техния кандидат за кмет на столицата Антон Хекимян и отпадането му от надпревата на балотажа, Борисов беше категоричен: "В София 3 години се водеше целенасочена атака срещу Фандъкова и ГЕРБ от всички, а най-добрият начин да си върнем София е като я изгубим, сега ние ще я спасим от спасителите. Аз познавам тези хора, те не могат да работят", каза Борисов. 

"Надяваме се да се съобщава и занапред за всяка разместена плочка, счупено токче или паднал човек ", призова той и благодари за критиката, отправена към тяхното управление на столицата до момента.

По думите на Борисов резултатът им в София "след тази масирана атака" е очакван. "Поздравявам победителите, така е коректно и нека по-добрият да победи", каза той. 

Борисов подчерта, че ПП-ДБ не са призовали за подкпрепа за номинирани от ГЕРБ кандидат-кметове, дори и в градовете, в които представители на коалицията не са стигнали до балотаж, и съотвотно отговори дали той би им дал своята подкрепа: „Няма по-лошо от това да направиш непоискано добро и да дадеш непоискана подкрепа. След като нямаме общо решение за изборите в страната, нека нашите избиратели да гласуват по съвест на балотажите на кметския вот”.

Според него е било естествено ГЕРБ и ПП-ДБ да се подкрепят взаимно, за да може почти всички кметове в страната да са на двете политически формации. "Това щеше да гарантира допълнителна стабилност. Но те са избрали друг път. Мислят, че с изнудване и натиск ще продължат", коментира още Борисов.

„Както каза Хекимян - по-добре държавна собственост, отколкото държавна сигурност”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов отчете, че след местните избори в неделя ГЕРБ печели на първи тур в 95 общини, от които 7 областни града. В 71 общини ГЕРБ е на балотаж, включително в 17 областни града. "537 094 гласували за ГЕРБ, 1499 местни депутати в страната. ПП-ДБ - 273 184 гласове в страната, 356 общински съветници на ПП-ДБ. Дори БСП и ДПС имат повече от ПП в страната. Това са мандатите", каза той.

Той коментира и решението на ВАС да има машинен вот на изборите на 5 ноември като заяви, че го приема и се надява "да не направят нещо, което да огорчи всички".