Борисов е обнадежден за Шенген след разговор с полския премиер
Борисов е обнадежден за Шенген след разговор с полския премиер / DarikNews.bg, Кирил Кирилов

Министър-председателят Бойко Борисов е разговарял следобед с премиера на Полша Доналд Туск относно разширяването на Шенген. Това стана ясно по време на днешното посещение на Борисов в Раковски. "Разговорът беше приятелски и добронамерен. Ще бъде прецедент, ако България не се присъедини към зоната", коментира Борисов. Туск ще даде за нас и северните ни съседи цялото си сърце, защото в Румъния и България живеят 35 млн. европейци", каза още българският премиер. "Искам да благодаря и на президента Първанов, че ни подкрепи за това, че сме изпълнили на 100% критериите за Шенген", добави премиерът.

Министър-председателят беше в Раковски, за да открие реализираните обекти по проекта „Подобряване на жизнената градска среда в Раковски", чиято стойност е 3.2 млн. лв. Съфинансирането от европейски фонд „Регионално развитие" е за близо 2.7 млн. лв. Изградени са нов детски полигон, велоалеи, улична инфраструктура, пешеходни алеи, детска площадка, среда за хора с увреждания и улично осветление.

През 2012 г. в Раковски ще бъдат санирани 7 училища и 7 детски градини. По думите на Борисов ще бъде изграден и нов мост над река Стряма. Проектирането му, което е на стойност 3 млн. лв., е готово. Премиерът похвали кмета на Раковски Иван Антонов и екипа му, че за последната година общината е усвоила 10 млн. лв. средства от ЕС, а община Пловдив - едва 7 млн. лв.

Други новини от Пловдив