/ БТА
„Единственият начин да се изнесат стоки с възможна двойна употреба е през междуведомствената комисия, която е към Министерството на икономиката“. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той увери, че всички процедури, свързани с това, се спазват стриктно. 

„В тази комисия влизат представители на различни институции. Работим изцяло в синхрон и нямаме никакво притеснение за проектите, които минават през комисията“, посочи министър Богданов. 

Той коментира и оповестената от Апелативна прокуратура – Пловдив информация за разкрита организирана престъпна група за износ на стоки с двойна употреба от България към Руската федерация, което е в нарушение на наложените от Европейския съюз санкции. 

Постоянен арест за петимата чужденци, изнасяли военно оборудване за руските бойци

„В детайли не сме запознати. Както изглежда, това е едно престъпление, за което службите са се активизирали. Констатирали са какви са нарушенията. Надяваме се те да си свършат работата и такива опити да бъдат предотвратявани в бъдеще“, каза Богдан Богданов.  

Богданов коментира темата преди днешното заседание на парламентарната комисия по отбрана, на която депутатите го изслушват относно изпълнението на Рамковото споразумение с Lockheed Martin Global INC, прието от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г.

ДАНС и МВР разбиха мрежа за износ на военни стоки за руските бойци в Украйна

„Индустриалното сътрудничество е един от правилните механизми, чрез които България би могла да има достъп до нови технологии. Договорът, който е подписан с Lockheed Martin за първия транш от осем самолета, включва такова индустриално сътрудничество. Има шест проекта, три от които се управляват от Министерството на икономиката. Ние имаме напредък по всички тези три проекта.

Направена е оценка на „Авионамс“, в случая той ще изпълнява определена техническа поддръжка по самолетите. Направена е проверка от Lockheed Martin на място. Има подготвено споразумение, което да се подпише“, разясни министър Богданов. 

На въпрос искала ли е Украйна да използва възможностите на България за ремонт на хеликоптери съветски образци, министърът отговори: „Авионамс“ има капацитет за такъв ремонт. До момента аз не съм запознат за конкретни проекти, които биха могли да се осъществят“. 
Иван Лазаров/БТА