Благотворителността вече се осъзнава като инструмент за промяна
Благотворителността вече се осъзнава като инструмент за промяна / снимка: sxc.hu
Благотворителността вече се осъзнава като инструмент за промяна
36639
Благотворителността вече се осъзнава като инструмент за промяна
  • Благотворителността вече се осъзнава като инструмент за промяна

Дори и в криза през изминаващата 2010 г. българите са дарили повече средства като частни лица в сравнение с миналата година. Тази тенденция отчете в предаването „Дарик кафе” директорът на Български дарителски форум Красимира Величкова. По думите й като обем средства най-много все още даряват компаниите - даренията от бизнеса се запазват на ниво от около 70 на сто от всички.

Красимира Величкова прогнозира, че дарените средства през тази година ще бъдат близки или малко под парите, дарени през 2009 г., когато сумата е била около 45 млн. лева.

„В година на криза, когато има повече нужди и по-малко възможност да се откликне на тези нужди, се случиха много повече кампании за набиране на средства, който провокираха съпричастност. Кампании, които не се случиха не само по Коледа, а през цялата година имаше акции. Над 150 000 кампании за набиране на средства са организирани през тази година и са събрани повече средства”, обясни тя. 

Величкова коментира още, че индивидуалните дарители са дарили повече отколкото предходната година, защото когато има повече кампании се фокусира вниманието, привлича се съпричастност, емоция и хората стават по-участващи. „Не знам дали е от безверие в системата или от вяра в себе си, но хората започват да осъзнават, че могат да случват нещата сами”, каза тя.

„През последната година благотворителността започна да се осъзнава като инструмент за промяна. Въпреки, че не можем да дадем конкретните цифри, но основите на нашия анализ, показват, че хората, отделния гражданин, дарява повече. Т.е. ако миналата година са дарили 5 млн. лева, тази година очакванията ни са, че ще бъдат повече. Като цяло в обема на даренията очакваме, че ще има спад или ще се запази”, обясни още Красимира Величкова.