Бившият шеф на Софийски имоти осъден по едно от делата срещу дружеството
Бившият шеф на Софийски имоти осъден по едно от делата срещу дружеството / снимка: БГНЕС

Софийският градски съд призна за виновен бившия изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев по едно от делата срещу дружеството, съобщава БТА.

Добрев получи наказание 4 години затвор по обвинение, че е нанесъл вреди на дружеството чрез умишленото сключване на сделки за три имота в столицата на по-ниска стойност от пазарната с около 341 000 лева. Престъплението се е случило в периода от 1999 г. до 2000 г.

Съдът го оправда по обвинения за сключване на неизгодни сделки с акции.

Добрев бе лишен от правото да заема държавна и обществена длъжност или да се занимава със стопанско управление за 7 години.

Бившият председател на съвета на директорите на "Софийски имоти" Симеон Симеонов, както и още 8 членове на съвета бяха оправдани напълно по обвиненията, че не са упражнили контрол върху действията на Добрев.

След края на съдебното заседание Тошко Добрев коментира пред журналисти, че е изненадан от съдебното решение. Той заяви, че присъдата му ще падне на следващата съдебна инстанция, която "ще се придържа към правото, а не към политическата ситуация". По думите му всичко, което се случва по делата "Софийски имоти" няма нищо общо с правото.